de Anișoara Laura Mustețiu

„Unirea este singura condiţie de existenţă a românilor.” – Mihail Kogălniceanu

Dragi români, precum toți știm, România de astăzi, vibrantă, frumoasă și modernă, nu ar fi existat fără lupta milenară a moșilor și strămoșilor ei. În fiecare an, la 1 Decembrie, când sărbătorim Ziua Națională a României, ne amintim de curajul și sacrificiile celor care au făcut posibilă unirea și independența națiunii române. Îmbrățișând valorile trecutului, România continuă să se dezvolte și să prospere, păstrând vie memoria celor care și-au dedicat viața pentru ea.

Să ne amintim, dragi români, de 1 decembrie 1918, ziua în care 1228 de delegați români, din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, s-au adunat la Alba Iulia pentru a înfăptui unirea Transilvaniei cu Țara Mamă. Să ne amintim și de ideologul Marii Uniri, profesorul Vasile Goldiș și de cuvintele sale răsunătoare, „Istoria ne cheamă la fapte!”, atunci când a prezentat Rezoluția care anunța unirea necondiționată a Transilvaniei cu România, și respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor naționalităților. Prin adoptarea Rezoluției în absolută unanimitate și oficializarea ei de Regele Ferdinand I, actul Unirii a devenit o adevărată renaștere a poporului român.

\"This

Foto: Samoilă Mârza, Muzeul Sala Unirii, Alba Iulia

În acele timpuri, însuflețiți de dragoste de țară, românii de pretutindeni au dat glas dorințelor străbune, și au sprijinit din răsputeri procesul Unirii. În acel context, a fost  pomenită și lupta domnitorului Mihai Viteazul, care reușise în anul 1600, pentru un scurt timp, să domnească peste Ţara Românească, Transilvania şi Moldova. Și, în 1918, prevestirile lui Nicolae Iorga s-au adeverit, căci sufletul domnitorului Mihai Viteazu a trăit în sufletele unui neam întreg, „până ce scripturile s-au îndeplinit.”

După afilierea Basarabiei cu România în aprilie 1918, și a Bucovinei cu Ţara Mamă în noiembrie, același an, unirea Transilvaniei cu teritoriile române, la 1 decembrie 1918, însemna și sărbătoarea unui nou stat român: România Mare. La Marea Adunare de la Alba Iulia, profesorul de drept Iuliu Maniu spunea: “Privim în înfăptuirea unităţii noastre naţionale ca la un triumf al libertăţii româneşti”!

Acest triumf este sărbătorit și astăzi de români, oriunde s-ar afla ei în lume!

 

\"Unirea,

Foto: Muzeul Sala Unirii, Alba Iulia

Unirea de la Alba Iulia a avut loc în contextul frământărilor politice și sociale care au marcat sfârșitul Primului Război Mondial și destrămarea imperiilor multinaționale din Europa. Prăbușirea Imperiul Austro-Ungar, sub a cărui dominație se afla Transilvania, a oferit o oportunitate unică națiunilor din regiune să își recâștige independența și să se unească în state naționale.

În urma Conferinței de Pace de la Paris din 1919 și a Tratatului de la Trianon din 1920, unirea Transilvaniei cu România a fost recunoscută oficial și de comunitatea internațională. Această recunoaștere a consolidat poziția României pe scena europeană și a permis noului stat să își revendice teritoriile unite.

\"\"

Foto: Muzeul Sala Unirii, Alba Iulia

Impactul Unirii a adus o stabilitate politică și economică în regiune, permițând dezvoltarea unui stat național modern, dar a avut și un puternic impact cultural și social, contribuind la consolidarea identității naționale. În anii care au urmat, România a cunoscut o perioadă de prosperitate și modernizare, datorită integrării noilor teritorii și a resurselor acestora.

Exemplul românilor – care au demonstrat că prin solidaritate și voință comună se pot realiza schimbări cruciale în structura politică a unei țări – a inspirat alte națiuni să își revendice drepturile și să lupte pentru independență și unitate națională. 

Este de netăgăduit că Marea Unire, înfăptuită pe data de 1 Decembrie 1918 în Alba Iulia, rămâne unul dintre cele mai importante și emoționante momente din istoria României. Un act de curaj și supremă voință, un simbol al unității naționale și al luptei pentru libertate și autodeterminare. Faptele trecutului continuă și astăzi să ne inspire. Actul Unirii a rămas nemuritor în sufletul românilor, fiind oglindit în Ziua Națională a României, care este sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie, în amintirea și cinstirea celor care au contribuit la formarea statului român modern.

Oriunde ne aflăm în lume, dragi români, să sărbătorim această zi cu mândrie și recunoștință, pentru sacrificiile făcute de moșii și strămoșii noștri, pentru o Românie liberă și unită!

La mulți ani, România!

 

Anișoara Laura Mustețiu

Sydney, Australia

Foto: Anișoara Laura Mustețiu, Muzeul Sala Unirii, Alba Iulia. Referințe : Keith Hitchins – \”România 1866-1947\”, Ioan Scurtu – \”Istoria românilor în secolul XX (1918-1948)\”, Giurescu Constantin C. – \”Istoria Românilor\”

 

Cărțile scrise de Anișoara Laura Mustețiu le găsiți aici: Romanian-Australian Book Club

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *