YARRAN, POVEȘTI DIN AUSTRALIA. CĂRȚI PENTRU COPII, ROMÂNĂ-ENGLEZĂ

FIȚI ȘI VOI COPII! PROF. AURELIA RÎNJEA. RECENZIE ȘI RECOMANDARE DE CARTE PENTRU COPII
carti pentru copii
Foto: CARTEA ”YARRAN STORIES FROM AUSTRALIA”

Cu mare bucurie am citit această carte YARRAN, Povești din Australia, scrisă de ANIȘOARA LAURA MUSTEȚIU, apărută la ROMANIAN – AUSTRALIAN BOOK CLUB, 2024.

O carte care te cucerește, indiferent de vârstă. De data aceasta  o carte prin care, băiețelul YARRAN, personajul principal, îți întinde mâna cu prietenie.

Cu un Cuvântul înainte, revelator, pășim și noi, cuprinși de curiozitatea de copil, într-o călătorie în care descoperim lucruri noi. Și ce inspirat începe aventura noastră, cu Yarran care  deschide ușa cărții cu povești, ajutat de  Kiah, Zâna Grădinilor!   

Yarran explorează Cartea Magică, cu povești despre Papagalii Loriini, roșii-verzui, despre Cangurul Lenah sau un Ursuleț Koala.

Ce frumos ne atenționează autoarea: „Mergi cu atenție pe potecă, nu trezi ursuleții Koala, scufundați în somn...”

În timpul nopții, Yanada – Marea Lună, i-a dăruit băiețelului Yarran o nouă aventură, i-a povestit despre stele, despre planeta Marte, despre secretele universului, dar i-a spus și povestea despre cățelușul „Taworri cel Viteaz,”, ce face ca băiețelul să-și dorească ca  visul să se realizeze. Și s-a realizat. Întâlnirea cu Taworri i-a adus multă bucurie și în final rămân prieteni.

Personal, îmi plac poveștile cu personaje reale, în acest caz  băiețelul  Yarran, cățelul Taworri, cățelușa Pepina, păsările Kookaburras. De asemenea în mod deosebit m-au încântat cuvintele indigene cu semnificația lor!

Avem de-a face aici, cu o carte pentru copii, acaparatoare, cu o grafică care face să simți lângă tine, aievea, personajele.

Cartea oferă lecții profunde, evidente sau subtile, prilej prin care copii sunt ajutați să înțeleagă adevăruri despre viață și lumea în care trăim.

Copiii care vor citi cartea, vor afla cât de multe lucruri interesante poți descoperi cât e de fascinant universul cărților. Vor trăi fiecare experiența și bucuria lui Yarran, care își face un prieten. Vor înțelege că animăluțele, păsările, sunt și ele ființe, alături de care putem trăi în înțelegere și iubire. Vor învăța să prețuiască sentimentele frumoase, profunde, de prietenie, dar se vor bucura și de frumusețea naturii, care trebuie prețuită și întreținută.

Și un lucru foarte important, vor descoperi că visele pot deveni realitate!

Dar, această carte, pe lângă bucuria imensă oferită celor mici, te îndeamnă pe tine, omule matur, să fii atent la fericirea și lumea oferită celor mici.

Lăuntric, omul poate ridica un templu, un castel, pe care fiecare îl zidește așa cum vrea, în care un Copil învață jocul, bucuria, iubirea și dăruirea, acolo unde își caută Prinții și Prințesele, retrăind povestea sau continuând-o.

          În fiecare din noi, Copilul interior adună în subconștient experiențe trăite, emoții din copilărie, influențându-ne în prezent.

Copilul interior e secretul adultului fericit. Este jucăuş, vesel, plin de naturaleţe şi creativitate.  Are o voinţă puternică. E fericit şi trist, râde şi plânge din toată inima. E minunat şi imprevizibil. El nu se teme niciodată că va rătăci calea, e totdeauna receptiv la experienţe noi. El ne dă tăria, entuziasmul şi spontaneitatea de a trăi în prezent, nu în vinovăţia zilei de ieri sau în teama zilei de mâine. 

De ce să nu-l păstrăm așa? El rămâne o parte din noi, acea parte care ne ajută să vedem frumosul dincolo de umbre, viaţa dincolo de violenţă. Copilul interior urmărește doar obţinerea iubirii. Cea mai profundă stare de bine cunoscută este cea care se naşte din iubirea, precum cea dintre copil şi mamă.

Eu cred că cea mai frumoasă poveste, e scrisă în subconștient, pentru că în vis, curgerea de cuvinte e nestăvilită, îți pătrunde ființa până la os, unde departele și aproapele își dau mâna.

Copilul, cel din exterior, cât și cel lăuntric, este și rămâne miracolul dăruit de Dumnezeu oamenilor pentru ca aceștia să învețe iubirea necondiționată.  Un suflet înțelept, un dar divin, care vine, pentru ca noi să învățăm taina iubirii.

Într-un anumit sens, lumea pornește din copilărie! Acolo, lumea e fascinantă, cu toate imperfecțiunile ei. Magic, ca într-un joc, o descoperi, o inventezi sau o transformi într-o realitate, în care Prinţii şi Zmeii, dragonii și spiridușii, joacă şotronul cu prietenii de pe uliță sau lângă bloc. Acolo şi atunci, alături de cei care vor deveni adulți şi vor zâmbi complice peste ani, totul este posibil.

Acum copilul acela aleargă cu rolele, cu trotineta, cu ATV-ul, în timp ce Dumnezeu îl privește cum crește și-l binecuvântează și îi împrumută computerele spre a ține pasul împreună.

Copilăria nu pleacă nicăieri. O putem păstra pentru totdeauna în noi, cu ajutorul poveştilor, în această lume dezvrăjită și din ce în ce mai dezumanizată.

          Când ţinem de mână un copil, suntem cu el în poveste, ne jucăm de-a v-aţi ascunselea cu cerul, cu pământul, cu lumea lui, în care „a fost odată ca niciodată”. 

ANIȘOARA LAURA MUSTEȚIU ne invită într-o astfel de lume, iar dumneaei ca și mine, precum și cei care îi vor citi cartea, am păstrat copilul interior ca pe o taină, cea a iubirii.

Sufletul copilului este cu siguranță cel mai bun sol pentru semănat. Îi oferim seminţe, îi arătăm cum acestea pot deveni plante, apoi el optează ce va face cu ele. La început va fi curios, apoi va descoperi satisfacția adevărului spus și creionat de el, zidirea din cuvinte a muntelui de iubire din inima sa.

ANIȘOARA LAURA MUSTEȚIU ne îndeamnă să luăm viața într-un coș plin cu zâmbete și daruri, cu optimismul curat al copilului și cu bucuria de a trăi și a îmbrățișa fiecare secundă!

Ar trebui pe scriitorii să îi vedem ca pe niște copii mari. Scrisul este modul lor de a-și păstra copilăria. Un scriitor crează, după părerea mea, atâta timp cât copilul interior dă mâna cu el, într-un cerc atemporal, într-un prezent continuu. Poți scrie doar dacă păstrezi ceva din candoarea acelui copil, având deschis mereu canalul de comunicare către Divin.

Îl recunosc în această carte, pe Copilul interior al autoarei, crescut în Valea Sâmzienelor, în cuvinte și culoare, în atingerea asimptotică a sufletului, în simplitatea cu care răsăritul îi așează în palme cuvintele: IUBIREA.

Copilul interior este mereu dornic de poveste.  Nu-l lăsați să sufere!

Îmbrățișați-l cu iubire, educați-l și va trăi frumos! Stă în puterea noastră să-i facem pe copii să se simtă iubiți și în siguranță în lumea pe care apoi, ei o vor construi mai bună.

Oameni maturi, faceți viața copiilor frumoasă, creativă și plină de iubire! Asta ne spune autoarea, după părerea mea: De mână cu copilul lăuntric, descoperiți Lumea, Magia cărților și Fericirea!

Este motivul pentru care salut apariția acestei cărți, acest dar de iubire, pentru copiii mari și mici ai lumii! Felicitări distinsei scriitoare ANIȘOARA LAURA MUSTEȚIU și așteptăm cu bucurie noi apariții editoriale!

 AURELIA RÎNJEA

Aurelia Rînjea

Membru al World Poets Association, România

Și al Uniunii Scriitorilor de Limba Română

Cartea pentru copii YARRAN, POVEȘTI DIN AUSTRALIA, de Anișoara Laura Mustețiu, se poate găsi ăn librăriile online AMAZON din Europa, USA, Canada, Australia.

Home » RECENZIE ȘI RECOMANDARE DE CARTE PENTRU COPII

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top