SCURTE MARGINALII ȘI NOTE DE LECTURĂ. FLORICA R. CÂNDEA DESPRE ”PREȚUL ONOAREI”

Iubire și Cultură în Fapte Reale – Descoperă Povești Inspiratoare. Cărți pentru suflet care Învață și Încântă.

De ce scriu femeile…

Scurte marginalii  și note de lectură

 Anisoara Laura Mustetiu, “PREȚUL ONOAREI” (Romanian Australian Book Club, Sydney, Australia, 2023)

Context:

Este a doua carte  a autorului, pe care o citesc în acest an, cu deosebire  că prima era împrimăvărată, iar acum, din ochi, răsare licăr de (în)tomnată lectură. Facem  aceeași mărturisire ca și la precedentele “Crâmpeie din viața unei femei” și anume că nu cunosc personal  autorul, ci doar prin pana unui condei, care, atunci când e trimis virtual, întărește emoții. Nu am citit nici “Prefața” semnată de Aurelia Rînjea, profesor și consilier editorial, pentru a elimina doza de subiectivism. Și totuși, ce ne leagă?

Despre carte:

O proză lirică ne -a însuflețit  ultima vreme și probabil vă veți întreba “de ce stau în picioare”?!

Da! Pentru că privesc un anume unghi ce dă spre Clopotul Catedralei din Timișoara (unde a văzut lumina zilei autorul). Este un loc mult frecventat (și) de mine dar și de alți trecători pentru că acolo Parcul are însuflețire. Și orașul, pentru mine, are parfum de roze, care “bate” înspre o poveste cu iz de baladă, care ni se intersectează, pe alocuri.

 flowers, meadow.jpg

Am citit în ultimii ani foarte multe pagini de proză și felurite specii ale acesteia. Acest volum are un subtitlu:

“O poveste adevarată” iar fragmentarea (190 de pagini) conține douăzeci de capitole la care vom adăuga concepția grafică a copertei, câteva crochiuri tușate ca ilustrații de interior, aparținând autorului și “Despre autor”(o biografie cu înscrisuri vis- a -vis  de personalitate și preocupări). Interesante sunt titlurile ce însoțesc aceste capitole (unele sunt Nume de persoane, Măriuca, (personaj principal), Elena, Anton a lui Șurianu, Învățătorul din Valea Sânzîienelor; altele sunt zăvoare de Toponime, Valea Sânzîienelor, Nucul din grădină iar altele au consistența acțiunilor demne de Viață, care bate filmul! Un “film” ce a trecut de jumătate de veac!

O carte care m-a tulburat frumos și parcă îmi venea, pe timpul lecturii, să îi spun cu un  implor

“Ține- mă de mână”…

Un subiect la îndemâna anilor ’70, când onoarea se plătea scump! Personajele (puține la număr) au nume comune: Măriuca, Anton a lui Șurianu, Elena, nana Floarea, Ela, preotul, Domnul ș.a. Sunt personaje individuale și la fel tratate de autor. Însă vom avea personajul Sătenii/mulțimea, cel cu rol judecător.

Ionuț este un personaj (nu pasager) principal (în sensul că este foarte bine creionat de autor) și care, o va  zidi, din dragoste pură, pe Ana! Anișoara noastră de astăzi care, pentru a răscumpara “Prețul onoarei”, cel dat de Măriuca, își răzbună, oarecum, o mentalitate greu de priceput, a vremurilor. Un discurs narativ fluid și concis prinde cheagul unei cărți scrise cu multă demnitate.

Scenele (care pentru Slavici sau Rebreanu ar fi putut părea subiect tabu ) sunt frumos îmbinate cu o iubire și o platitudine idilică, dând povestirilor adevărate, impresia unui ecran cinematografic cu o pânză clar lucitoare. Mergem mai departe cu narațiunile și le privim ca niște oglinzi paralele (care tac, nu se reflectă). Necuvântătoarele, respectiv Nucul și Câinele, devin personaje suport în nararea obiectivă și admit participarea (mută) la acțiune.

Valea Sânzîienelor este pitorescul care dă sens magistralului din  pagini.

O poveste în altă poveste! O poveste  de dragoste adevărată pentru care (întotdeauna) se plătește un preț! Scump! Inefabilul din volum este dat de realitate și obiectivitate. Discursul narativ este împletit în toate Momentele (lirice) subiectului (specific prozei scurte și nu numai). Am opina pentru un mic subiect de roman cu subiect romanțat baladesc (însă nu vrem  să omitem faptul că lipsesc dramatismele! ). Pentru că, nu -i așa?!: nimeni nu moare din dragoste!

Anișoara Laura Mustețiu povestește un traseu, printre iubiri, lacrimi și umbre, care, azi, când eroticul abundă tarabe și învinge exoticul, ar părea un subiect desuet dar tabu în alte vremuri. De unde și relatarea la persoana a treia, reflexiv și imperativ, de un aparte vocative (metaforic vorbind). Considerăm scrierea Anișoarei Laura Mustetiu, o scriere personală și ușor de lecturat (cu unduiri deloc abrupte).

Mijloace de realizare artistică:

Fiind o proză cu un subiect desprins din realitate, se cuvin a fi menționate câteva procedee specifice ale exprimării (teme și simboluri care compun, fragmentar, desfășurarea epicului).

-Tema Cununii Grâului  este înlănțuirea unui întreg din câteva particule (de poveste, Cununa gătind mirese și petrecând morții)

-Tema Visului este specifică unui adevăr prevestit dar neoprit

-Tema Balului este specifică satului (cu joc) de altădată

-Tema Curgerii  Anotimpurilor și a Iubirii (cu toată asumarea ei) este tema predilectă din noul volum.

Sunt și câteva simboluri care se regăsesc :

-Simbolul Destinului (care nu cruță)

-Simbolul Vieții care(re)naște altă viață

-Simbolul Strigătului (care nu doare)

-Simbolul Clopotului, care, din bătaia lui, exprimă impetuosul ori năpraznicul

-Simbolul Drumului (care ,aici, este circular, începe și se sfârșește tot în Valea Sânzîienelor, valea fiind Apa care iartă/șterge tot).

-Simbolul Sânzîienelor cu rol purificator ș.a

Alte particularități:

Descrierea:

Fenomenele naturii:

“Ceața, alburie și îndesată, părea, câteodată ruptă din nori”

-Câinele, ca și necuvântător:

“Câinele nu i- a înțeles cuvintele, dar i-a simțit bătăile inimii”

-Nucul, un pom simbolic:

“Măriuca iubea nucul. Crengile lui groase, purtau ca un talisman, urmele pașilor ei, de copil”.

Am putea adăuga, dar vom lăsa plăcerea cititorilor, savoarea dialogurilor, când inocente, când curate și demne, dau sevă și conținut, firului epic major. Cum de un farmec aparte sunt scenele de iubiri furate, ca la optsprezece ani și care dezmint spontanul și fac loc exprimării  purității acesteia (de un fior liric aparte pătruns ).

În concluzie, am lecturat o Poveste adevărată, de zile mari. Iar când “Fructul dragostei”, devine subiect de carte, e semn de adevărată dragoste!

Anișoara Laura Mustețiu convinge prin proză, că “poezia” își face loc, și acolo, în sânul depărtărilor,  unde , un “Domn cu un copil”, i-a sădit o sămânță la Răscruce de drumuri! Care sămânță a rodit “Prețul onoarei” !

Anișoara Laura Mustețiu este un scriitor modern, care, cu abilitate, transpune realități în fine și originale subiecte, în plină ascensiune a scrierilor. E, dacă vreți, o absolută împaciuire(cu Sinele).

Drum bun cărții și onoare pentru autor !

A consemnat Florica R. Cândea,

membru UZPR Filiala Arad

Florica R. CAndea
Florica R. Cândea

PREȚUL ONOAREI se poate comanda în Piatadecarte.net

Carti de citit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top