Creația naturii și puterea de sacrificiu
Creația fructelor de smochin este zămislită din arta divină și sacrificiu. Smochinele, aceste fructe delicioase și aromate, au o poveste fascinantă.
Smochinul este un copac binecuvântat de soare și îmbrățișat de vânturile calde ale Mediteranei. Totul începe cu înflorirea smochinului, când copacul se umple de flori mici și delicate, de un alb pur sau un roz pal. Aceste flori sunt personificări ale feminității și delicateții, iar copacul lor este martorul transformării lor în fructe apetisante. Pe măsură ce florile își îndeplinesc rolul de polenizare, smochinul se pregătește să ofere roadele sale. În interiorul florilor se formează ovule, care așteaptă să fie fecundate de polenul purtat de vânt sau de insecte. Acest proces delicat și minunat al înmulțirii înfrumusețează smochinul, iar natura joacă un rol esențial în eliberarea potențialului de a crea fructe.
Dar un pic de tragedie există în această poveste. Smochinul seduce polenizatorii cu ajutorul florilor sale delicate și parfumate, iar micuțele viespi, atrase de aroma și dulceața smochinelor și în căutarea hranei, intră în contact cu părțile reproductive ale florii. Când delicata viespe pătrunde printr-o deschizătură îngustă pe tărâmul magic al fructului, adeseori își pierde aripile și rămâne până la sfârșit, acolo, în captivitate. In interior, dă naștere minusculelor viespi, care apoi vor ieși, purtând cu ele polen pe alte flori de smochine.
Pe măsură ce fructele se maturizează, dobândesc o formă rotundă și o culoare atractivă, trecând de la verde la nuanțe de violet și maro închis. Îndeplinindu-și menirea, viespea moare în interiorul fructului care o asimilează și o transformă în materie proprie. Deci, se poate spune că legătura intima și milenară dintre smochin și viespe e profundă, dramatică, aparte, și esențială.
Prin povestea ei, smochina devine simbolul încântării și bogăției naturii, dând dovadă de frumusețe și un gust răpitor, dulce și aromatic. Când smochina este coaptă în întregime, se deschide într-o formă unică, revelând materia sa suculentă și mătăsoasă. Semințele mici și crocante din interior personifică viața și fertilitatea, completând povestea plină de frumusețe a acestui dar al naturii.
Autor, Anișoara Laura Mustetțiu

Anișoara Laura Mustețiu este scriitoare și jurnalistă. Creațiile ei literare au fost publicate în numeroase reviste de cultură din România şi din străinătate. A publicat cărți de poezie și proză în limba română și engleză, Prețul Onoarei, Crâmpeie din viața unei femei, Yarran Stories from Australia, Un sărut pierdut pe mătasea timpului, este membră a Academiei Româno-Australiene de Cultură și membră în Liga Scriitorilor din România. Din anul 2022 este redactor la Radio ProDiaspora cu emisiunea proprie de poezie, proză și muzică. De asemenea, este redactor șef al revistei online de cultură Emoții și Lumină, cu sediul în Sydney.
Revista Emoții și Lumină
RECOMANDĂRI DE CITIT
PREȚUL ONOAREI – ANIȘOARA LAURA MUSTEȚIU ÎN AMAZON, PIATADECARTE.NET SAU KOBO

