
În inima Americii de Sud, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a înscris o pagină de istorie prin turneul său impresionant din Peru, transformând muzica într-un limbaj universal ce depășește granițele și timpul. Sub bagheta talentatelor Anna Ungureanu și Cezar Verlan, ansamblul a oferit un spectacol de neuitat, aducând pe scenele peruviane esența muzicii corale românești și internaționale.
Acest turneu, desfășurat între 10 și 20 martie, a fost unul de pionierat pentru Madrigal, marcând prima incursiune a corului în America de Sud. A fost un eveniment ce a celebrat 85 de ani de relații diplomatice între România și Peru, precum și preluarea președinției Festivalului Francofoniei Peru 2024 de către Ambasada României la Lima. Madrigal a reușit să încânte audiența cu un repertoriu deosebit, care a inclus lansarea „Imnurilor naționale ale țărilor din America de Sud”, un proiect discografic inovator și apreciat la nivel internațional.
Corul Madrigal nu s-a limitat doar la interpretări muzicale de excepție, ci a și intrat în istorie prin realizarea primei producții media înregistrate în misteriosul oraș Inca, Machu Picchu, oferind astfel o nouă dimensiune proiectului său „Muzică contemporană românească în spații antice universale”.

Peste 2.500 de spectatori au fost martori la magia desfășurată de Madrigal în locuri emblematic pentru cultura peruană, precum grandioasa Catedrală din Cusco sau Teatro Municipal de Lima. Aceste concerte au fost o demonstrație de măiestrie, în care muzica a devenit un pod între culturi și epoci, reușind să emoționeze și să unească inimi dincolo de cuvinte.
Ministrul de Externe al Republicii Peru, Javier González-Olaechea, a remarcat profunzimea și frumusețea interpretărilor Corului Madrigal, evidențiind modul în care ansamblul a reușit să captureze esența și emoția muzicii peruviane. Acest gest de apreciere a fost încununat cu primirea Premiului Congresului, o recunoaștere a contribuției extraordinare a corului la promovarea culturii și muzicii.
„De-a lungul vieții mele am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.
„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal
Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori
Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.
Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.
În spatele succesului turneului se află efortul și pasiunea membrilor corului, dar și sprijinul necondiționat al partenerilor instituționali și a sponsorilor, care au făcut posibil acest pod cultural între România și Peru. Această călătorie muzicală a fost nu doar o serie de concerte, ci o misiune de diplomație culturală cu 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane, deschizând noi orizonturi pentru colaborări și schimburi culturale între cele două națiuni.
Corul Madrigal continuă să fie un ambasador al muzicii corale, al culturii și al valorilor românești pe plan internațional, demonstrând că muzica este, într-adevăr, un limbaj universal.
Parteneri instituționali: Senatul României, Institutul Cultural Român, Institutul Național al Patrimoniului, Televiziunea română, Carpatina, Compania Națională Aeroporturi București, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, JTI România, UNIMIR, ARCUB, USAMV Cluj-Napoca, Vinea Apoldia Maior, Centrul de Cultură Arcuș, Federația Română de Fotbal, Clubul Sportiv Rapid București, Policolor, Casa Corpului Didactic București
Parteneri media: AGERPRES, Agenția de Carte, Antena 3 CNN, Bookhub, Ediția de dimineață, Euronews Romania, Europa FM, Itsy Bitsy, Kanal D, Kanal D2, Munteanu, Observator cultural, Prima TV, Radio București FM, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Trinitas TV, TVR Cultural, Zile și Nopți, Mangalia News.
CORUL MADRIGAL
Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate.
Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin. Programul, care reunește în prezent 2.020 de coruri și aproape 70.000 de copii din țară și diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o nouă Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Sursa info: Mangalia news