Îți dorești să găsești o carte pe care o vei adora? Cititul unei cărți ne oferă o experiență aparte, deoarece fiecare carte este unică prin povestea pe care o spune, personajele implicate, stilul în care este scrisă, și multe alte aspecte. O carte poate fi o experiență personală și profundă, care ne poate schimba viața și ne poate aduce noi idei și perspective. – Revista Emoții și Lumină.
Narațiunile autobiografice sunt adresate cititorului direct, de la suflet la suflet. Arsenalul lexical utilizat de autoare este extrem de diversificat prin culoarea artistică. Este o inepuizabilă sursă de pitoresc lingvistic, de expresivitate, de subtilități estetice. Cu un limbaj viu, expresiv de exprimare, abundă în figuri de stil, precum epitete și metafore, iar uneori emoția și efervescența se dezlănțuie cu toată forța, dând viață unor tablouri lirice uimitoare. Gramatica textului este prin excelență expresivă, cu multiple și variate sugestii, conotații dintre cele mai surprinzătoare, toate conturând imagini senine și blânde, încărcate de optimism și de pitoresc.

Povestirile sunt pline de candoare și sensibilitate, dar totodată sunt pline de cugetări și reflecții surprinzător de profunde, cu o întreagă filosofie de viață: ” ce pot fi clipele? Scântei de stele ce se sting în focul efemerității…” Își pune întrebări existențiale: ” Oare dacă am fi mai conștienți de efemeritate, am putea trăi mai intens, mai real, mai profund? ”. Adoră natura, gingășia ei, puritatea și forța, dar și ”stelele pătate cu scântei de lumini cosmice”, pe care le compară cu visele sale ”Lucitoare și mărețe. Poate prea mărețe”. Autoarea este convinsă că ”prin iubire ne înălțăm!”. Iubirea divină, elexirul vieții, cu lumina sa binefăcătoare, în esență, trăiește în noi pentru a fi dăruită semenilor noștri. Merge mereu cu pașii sufletului spre infinitatea orizontului, pentru a absoarbe din binefăcătoarea energie, ca apoi să făurească gânduri proaspete, pașnice, folositoare, pentru că ”gândurile bune sunt ca aerul, vitale pentru a exista”.
Mirifica natură îi liniștește furtuna sufletului cu binecuvântata sa pace. E năpădită de trăiri diafane a copilăriei și de sentimentul sfânt numit ”acasă”. Este mereu atrasă de ”tărâmurile natale, scăldate în culori neprihănite, pure” și se întoarce mereu cu gândul în satul bunicilor, în casa ”scăldată în iubire și în nesfârșita lor bunătate”, odihnindu-se lângă amintirea chipului lor blând și luminos. Prin utilizarea cuvintelor, cu semnificații stilistice dintre cele mai colorate, zărim sentimente de gratitudine și duioșie pentru imaginea luminoasă a bunicilor.
”Acasă” e o icoană în chip de amintire, în care există bunicii, satul ei ”de basm, sfințit de străluciri diafane ale soarelui,” cu spiritul viu, pur al naturii, cu munții și dealurile, cu păduri fremătătoare, cu arome de flori sălbatice, cu magica piatră a Crăivii, cu sătenii dragi. Cu trecutul, prezentul, emoțiile, bucuriile, biserica cu clopotul ei sfânt, cămăruța bunicilor, ”cel mai fermecat loc pe pământ,” salcia lui Plahon, și pământurile bunicului ”fremătând în tăcere,” dar care, ”nu și-au uitat stăpânul, care le îngrijise odată cu atâta iubire”.
A consemnat,
Alla Tonu
Membră Uniunea Scriitorilor de Limbă Română
Membră Societatea Scriitorilor Români
Fondurile provenite din vânzarea acestei cărți vor fi dăruite proiectelor caritative.
Distribuiți articolul: