Proiectul Orizont Eminescu Mihai – Internațional (POEM – I) la Chișinău de Sfânta Zi a Limbii Române

de Constantin HĂRĂBOR

Motto:   „Caracterul unei școli bune este ca elevul să învețe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât știe însuși profesorul.” (Mihai Eminescu )

În spiritul acestui citat, un colectiv de profesori din Școala Gimnazială Orizont-Bucuresti a conceput și demarat Proiectul ORIZONT EMINESCU MIHAI – INTERNAȚIONAL (acronim POEM-I) cu scopul de a crea un cadru adecvat în care elevii în primul rând, dar și profesorii și chiar părinții, prin forme activ-participative, de creație și de trăire emoțională să descopere/redescopere frumusețea creației eminesciene, dându-le astfel o ancoră de simțire și cultură românescă, care să dăinuie în sufletele lor.

(Foto – Echipa de proiect 2023)

Proiectul a debutat în anul școlar 2022/2023 și a avut mai multe etape:

•            Etapa I – Comemorarea a 134 ani de la tragica dispariție a lui Mihai Eminescu, 1.11.2022 – 15.06.2023;

•            Etapa a II-a – Participarea unei delegații de profesori și elevi ai Școlii Gimnaziale “Orizont” la Săptămâna Internațională de Cultură Română din Hamilton, Ontario, Canada, în perioada 10 – 15 iulie 2023;

•            Etapa a III-a – din 1.11.2023 – 15.06.2024, „Porni Luceafărul”, spectacol omagial Eminescu pentru sărbătorirea a 174 de ani de la nașterea Poetului Național;

.    Etapa a IV-a – Participarea unei delegații de profesori ai Școlii noastre la Săptămâna Internațională de Cultură Română din Hamilton, Ontario, Canada, în perioada 7 – 13 iulie 2024;

(Foto – Echipa de Proiect 2024)

.    Etapa a V-a – Realizarea unor activități de premiere a elevilor si profesorilor/adulților din alte țări participanți la Proiect (Republica Moldova- Chișinău, Japonia – Tokyo, Polonia – Cracovia, Turcia – Istanbul,s.a. ) în perioada 30.09 – 30.12.2024;

.    Etapa a VI-a – Pregatirea unor activități pentru sărbătorirea a 175 de ani de la nașterea Luceafărului Poeziei Românești, în perioada 1.10.2024 – 15.06.2025.

***

Având în vedere că despre primele 4 etape am publicat acum ne vom referi doar la o acțiune desfașurată în etapa a V-a.

      În perioada 31.08 – 1.09 a avut loc la Chișinău un EVENIMENT CULTURAL de EXCEPȚIE, anume

CONGRESUL MONDIAL AL EMINESCOLOGILOR, EDIȚIA A XIII-A cu Genericul: EMINESCU ȘI ARTELE, înscris in salba de evenimente consacrate sărbătoririi Zilei Limbii Romane.

Organizatorii evenimentului au fost: Centrul Academic Internațional  „Mihai Eminescu”, Primaria municipiului Chișinău, Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural, Biblioteca Municipală B. P. Hașdeu, Primăria comunei Dumbrăveni – Suceava, România, sub egida Academiei de Științe a Moldovei și a Academiei României.

Inițiatorul si coordonatorul evenimentului este  Domnul Acad. Mihai CIMPOI, președintele Congresului Mondial al Eminescologilor, secondat de Doamna Elena DABIJA – Șeful Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” – Chișinău. ( https://www.facebook.com/CAIE.Hasdeu )

 La eveniment au participat personalități marcante din Republica Moldova și Romania, dintre care menționam doar căteva: Acad. Ion TIGHINEANU, președinte al Academiei de Științe a Moldovei, Igor GROSU, președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Ion HADÂRCĂ, vecepreședinte, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române, Preotul Maxim MELINTI, consilier cultural la Mitropolia Basarabiei, respectiv: Acad. Ioan Aurel POP, președinte al Academiei Române (on-line), Dr. Marian Enache – Președintele Curtii Constitutionale a Romaniei – Primul Ambasador al Romaniei în Republica Moldova, Europarlamentar Maria GRAPINI, Professor universitar Dr. Docent Florian COPCEA, USR Craiova, Poetul, scriitorul si ziaristul Puiu RĂDUCAN, Prof. Catinca AGACHE, Prof. Tudor NEDELCEA, Ioan PAVĂL – primarul comunei Dumbrăveni-Suceava, România, ș.a. Din Germania a participat scriitoarea, poeta si creatoare de artă digitală Mihaela Agulescu NEUMEISTER  ( Link https://www.facebook.com/share/v/M7R9g8onJ3wphccU/  ) + ( aici Link cu Programul, etc știi tu…)

      Urmare a generoasei invitații a organizatorilor, o delegație a Echipei de proiect POEM-I, formată din profesor Constantin HĂRĂBOR – autor și coordonator de proiect si profesor de Arte plastice Sabina Luminița  COZMA, a participat la acest eveniment memorabil – omagiu de suflet adus Sfintei Limbi Romane.  Coordonatorul Proiectului a prezentat comunicarea cu titlul: “Proiectul Orizont Eminescu Mihai – Internațional (POEM – I) – Ancoră de Cultură în sufletul copiilor români de pretutindeni” – sub formă de Power Point.

Constantin Hărăbor

      Deoarece Congresul  Eminescologic a avut  Genericul: EMINESCU ȘI ARTELE, una din acțiunile incluse în acesta a fost vernisajul unei expozitii de pictura cu titlul DOR de EMINESCU, deschisă în Galeria de Artă Eminescu a Centrului Academic Internațional. În cadrul acesteia, ca o sectiune, am vernisat expoziția “Orizont Plastic Eminescian” cu desene și picturi ale copiilor români din Anglia, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Polonia, Republica Moldova, România și Turcia, precum și ale Doamnei profesor de Arte plastice Sabina Luminița  COZMA. Aceste desene  care ilustrează poeme eminesciene, au fost expuse și la Omagiul “Porni Luceafărul – 174 ani de nemurire” din 19.01 2024 de la Palatul National al Copiilor din București, precum și la Săptămâna Internaționlă de Cultură Română din Hamilton, Ontario, Canada 7 – 13 iulie a.c.

      În cadrul secțiunii Noutați editoriale eminesciene a Congresului am lansat unul din produsele Proiectului, anume Albumul de Artă plastică ORIZONT PLASTIC EMINESCIAN cuprinzând desenele si picturile elevilor din țările menționate mai sus. Cu acest prilej Delegatia a înmânat în semn de respect și pretuire principalelor personalități participante Albumul menționat, acuarele pictate de Doamna profesoară Sabina Luminita Cozma , iar organizatorilor li s-a înmânat  și e-bookul Proiectului precum si o plachetă din ceramică cu efigia Luceafărului poeziei române. La inceputul Sesiunii de comunicări, tuturor participantilor li s-a pus in piept Sigla Proiectului pe un suport autocolant, gest foarte bine apreciat de către aceștia.

      Cu acest prilej am început Etapa a V-a a POEM-I, anume realizarea unor activități de premiere a elevilor si profesorilor/adulților din alte țări participanți la Proiect (Republica Moldova- Chișinău, Japonia – Tokyo, Polonia – Cracovia, Turcia – Istanbul,s.a. ) în perioada 1.09 – 30.12.2024. Deci, au fost înmânate în Plenul Congresului Diplome elevelor Țurcanu Eugenia,  Luca Mihaela, Țanțuc Paola, Mețel Tatiana, precum și doamnelor profesoare cu Grad didactic superior Olga TRUDOV, respectiv Victoria BERCU de la Colegiul Pedagogic Alexei Mateevici, Chișinău care au participat în Proiect.

      Toate aceste activitați au fost foarte bine primite și apreciate de către participanți și organizatori, transmițându-ni-se felicitări si multumiri, atât în plen cât și în discutiile informale din pauze. Cu acest prilej am primit invitații de a  participa și la alte evenimente similare, am gasit noi parteneri în acest proiect, dar și pentru alte proiecte viitoare.

      Pentru ca această activitate de recompensare și stimulare a elevilor și profesorilor implicați în Proiect să atingă eficiența maximă, pe data de 2 septembrie am participat, împreuna cu scriitorul, poetul si jurnalistul Puiu Răducan din Vâlcea, la festivitatea de deschidere a noului an școlar, la Colegiul Pedagogic Alexei Mateevici, Chișinău. A fost un moment deosebit de emoționant atât pentru noi, dar mai ales pentru elevi, părinți și profesori. Ni s-a multumit din suflet pentru că i-am facut parteneri în Proiect și au solicitat să participle în continuare la el și au exprimat dorința de a lua parte și in alte proiecte educative internaționale. 

      În concluzie, ne-am întors acasă foarte mulțumiți, energizati și motivați să finalizăm etapa a V-a si să proiectăm Etapa a VI-a la un și mai înalt nivel calitativ.

Închei cu acest catren scris de poeta Theia PRESADĂ din Birmingham, UK într-o postare pe Facebook:

“POEM – I” sunt și eu,

un orizont adevărat

pășind spre anii de liceu

cum îmi doresc… cum am visat… (Tatiana Ana, Facebook )

Autor și Coordonator de Proiect

Constantin HĂRĂBOR

Profesor de matematică – Gradul I

Home » Proiectul Orizont Eminescu Mihai – Internațional (POEM – I) la Chișinău de Sfânta Zi a Limbii Române

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top