ROMÂNI DIN SYDNEY ÎN DIALOG CULTURAL DESPRE IUBIRE

REVISTA EMOȚII ȘI LUMINĂ

 

Pe 26 octombrie 2024, Romanian-Australian Book Club a organizat primul eveniment cultural în Parramatta, intitulat „Dimineți de Suflet”. Acest eveniment, desfășurat în atmosfera caldă și primitoare a restaurantului Baba Ghanouj, a adus împreună iubitori ai culturii și literaturii, într-un dialog despre trăiri și emoții.

În deschiderea evenimentului fondatoarea Clubului Româno-Australian de Carte, scriitoarea Anișoara Laura Mustețiu, a adresat participanților următorul mesaj:

„Bine v-am găsit, dragi români! Astăzi, am bucuria de a fi înconjurată de oameni de suflet,  într-o zi specială, la primul eveniment cultural al Clubului Româno-Australian de Carte. Vă mulțumesc tuturor, pentru susținere, și pentru că sunteți aici!

Am înființat Clubul Româno-Australian de Carte cu intenția de a petrece împreună momente de suflet, să ne îmbogățim în idei, în emoții, sau chiar să legăm noi punți spirituale și de suflet. Clubul Româno-Australian de Carte are și o editură, care a publicat deja trei cărți, „Yarran, Povesti din Australia, ediție româno-engleză” „Prețul Onoarei,” amândouă scrise de mine și deja citite de mulți dintre voi. Noua carte publicată este „Murrals,” poetry by Mihaela Cristescu, art by Luminița Șerbănescu.

Sper ca această întâlnire a Clubului Româno-Australian de Carte să fie doar un început. Drumul pe care aș dori să pășim împreună este cel al armoniei, al bunătății umane, al frumosului găsit în artă, în inimă și în cuvânt. Noi suntem aici ca să împărtășim cu voi trăiri, gânduri, idei frumoase, interesante. Să transmitem frumosul unei creații mai departe. Căci, în final, ea contează, creația, fie ea în literatură, în teatru, sau în artă. O creație care aduce o contribuție frumoasei noastre culturi.

Anisoara Laura Mustetiu
Anișoara Laura Mustețiu

Tema acestui eveniment este Iubirea. Și, cine mă cunoaște, personal sau din cărți, știe că pentru mine cuvântul iubire este presărat în tot ceea ce fac. Inclusiv în organizarea acestui mic eveniment. Dar astăzi aș dori să vorbesc despre o iubire  oglindită în cultură. Iar cultura oglindește nu numai gândurile și emoțiile artiștilor, ale scriitorilor, ci și umanitatea în general, oameni din toate timpurile și faptele lor.

Vreau să vă destăinui că acest eveniment nu ar fi avut loc fără susținerea și colaborarea de suflet cu scriitoarea Mihaela Cristescu, pe care am cunoscut-o ca și poetă, dar și ca editoare a celor 8 volume ”Romanian/Australian Anthologies of Contemporary Poetry and Prose,” și coordinatoare de lansări a acestor volume la NSW State Library. Atât Mihaela Cristescu cât și eu suntem inspirate să scriem, dar și să promovăm mulți alți scriitori. Ea, prin Antologiile de Poezie si Proză, eu prin revista fondată, Emoții si Lumină, și prin emisiunile culturale la radio ProDiaspora. 

Pe Mihaela Cristescu o admir și o prețuiesc. O admir pentru că, oricât de greu ar fi, niciodată nu se dă bătută. O prețuiesc, pentru că aduce frumusețe și profunzime atât  culturii române cât și celei australiene. De aceea, am luat în programul editurii Clubului Româno-Australian de Carte noua ei creație literară, „Murrals,” o carte de poezii fascinantă, care îmbie spre delectare și reflecție. În ea se regăsesc și fotografii inedite ale artistei Luminița Șerbănescu.

Cultură și Creativitate română în Diaspora

Scriitoarea Anișoara Laura Mustețiu și poeta Mihaela Cristescu au deschis evenimentul cu prezentări literare care au adus tema iubirii în centrul discuției. Anișoara Mustețiu a dăruit emoții prin cuvinte, punând accent pe trăirile profunde și sensibile din cărțile scrise. De asemenea, Mihaela Cristescu a recitat versuri din volumul „Murrals,” o carte care oferă o perspectivă contemporană asupra trăirilor umane, dezvăluind magia iubirii prin imagini lirice surprinzătoare.

Poeta Mihaela Cristescu

La acest eveniment cultural publicul a avut ocazia de a-l asculta pe actorul Cătălin Anastase, care a adus o notă distinctă prin recitarea de poezii din repertoriul clasic românesc. Prezența lui a adăugat o dimensiune aparte evenimentului, evocând tradițiile teatrale și literare românești.  A fost un prilej de a-l vedea din nou pe Cătălin Anastase în acțiune, după succesul său în Sydney, Brisbane și Melbourne cu piesa de teatru „Însemnările unui Nebun” de Gogol, în regia renumitului actor și profesor Florin Zamfirescu.

Actorul Cătălin Anastase

Un alt aspect al evenimentului a fost invitația deschisă la dialog. Fiecare participant a fost încurajat să contribuie la tema evenimentului cu propriile reflecții, într-un schimb de idei, în care fiecare voce a contribuit la construirea unei atmosfere de armonie și inspirație. Doamna ing. Angela Dobrota a recitat o poezie emoționantă scrisă de poeta Emma Emily și doamna Ana Levik a reînviat momente poetice din anii adolescenței. De asemenea, domnul Robert Popescu a recitat o poezie despre iubire. 

La final, Anișoara Laura Mustețiu și Mihaela Cristescu, organizatoarele acestui eveniment, au mulțumit celor prezenți pentru susținere și apreciere și au anunțat că următorul eveniment al Clubului Româno-Australian de Carte va avea loc în luna februarie, 2025. De asemenea, publicul a avut ocazia să achiziționeze cărți semnate de cele două autoare.

Evenimentul inițiat de Romanian-Australian Book Club a oferit și o nouă modalitate de a reînvigora limba română și sensibilitățile culturale într-o comunitate aflată departe de țară. Prin astfel de inițiative, limba și literatura română, ca oglindă a sufletului poporului român, pot primi noi valențe într-un context internațional.

Evenimentul „Dimineți de Suflet”

Scriitoarele Anișoara Laura Mustețiu și Mihaela Cristescu își dedică talentul literar pentru a explora teme universale, și contribuie semnificativ la promovarea scriitorilor români pe scena internațională, și fac posibil ca vocile scriitorilor români să fie auzite și apreciate dincolo de granițele României. Valorile, poveștile și perspectivele scriitorilor români adaugă profunzime pe scena literaturii universale, permițând publicului internațional să descopere complexitatea și bogăția culturii române. În acest fel, evenimentele culturale aspiră în integrarea și recunoașterea globală a culturii române.

Într-o lume aflată în continuă schimbare, inițiativele culturale, precum cea a Clubului Româno-Australian de Carte, ne amintesc de importanța păstrării identității și a frumuseții create prin literatură, artă și dialog.

Următoarele evenimente românești:

Sydney:

16 Noiembrie 2024, 2.00 PM – Picnic în Parc, eveniment organizat de Asociația Română PHOENIX, în Carss Bush Park, Kogarah. Mai multe informații găsiți aici.

23 Noiembrie 2024, ora 8.00 PM – ÎNSEMNĂRILE UNUI NEBUN de N.V. Gogol, cu Cătălin Anastase, regia și scenografia – Florin Zamfirescu, la Teatrul de Vară din spatele Teatrului Horizon, Roselands. Biletele se procură online aici.

31 Decembrie, New Years Eve Celebration, Polish Club, Ashfield. Biletele se pot procura aici:  04501 40522. 

Brisbane:

30 Noiembrie 2024, 1.00 PM – Romanian Day 2024, eveniment organizat de Romanian Association Doina Queensland.

Mai multe informații aflați aici.

Home » ROMÂNI DIN SYDNEY ÎN DIALOG CULTURAL DESPRE IUBIRE

1 thought on “ROMÂNI DIN SYDNEY ÎN DIALOG CULTURAL DESPRE IUBIRE”

  1. Cu multa emoție am participat la acest deosebit eveniment. La un astfel de eveniment, acum 50 ani, am cunoscut un poet cu inimă mare , Romulus Mustețiu, care, din iubire pentru oameni și poezie ne a oferit seri frumoase.
    Acum fiica sa Anișoara, cu mândrie, duce mai departe această dragoste!
    Mult succes draga mea, sunt sigură că tatăl tău a fost mândru la acest eveniment ❤️
    Cu dragoste Ana Levkic, Sydney Australia, cu inima rămasă în Timișoara

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top