de Lili ONIȘ
Octombrie își curge zilele și a început cu un eveniment important ce marchează ani de istorie și tradiție românească. Cămașa tradițională sau ia românească este cea mai reprezentativă creație a poporului român. Simboluri adevărate din viața țăranului român stau cusute cu măiestrie intr-o poveste unică în lume.
Astfel, mâini de zână au cusut povestea cerului și a pământului, prin pomul vieții și stelele cerului, presărată cu flori sub soarele iubitor.
În 1 octombrie 2024, a avut loc la Cluj-Napoca o sărbătoare a iei românești „Cămașa, obiect de patrimoniu, sursă de inspirație și admirație”.
Evenimentul a fost organizat de Asociația ”Arta Acului La Cluj” în parteneriat cu Academia Română, Filiala Cluj-Napoca și a fost găzduit de Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca.
La eveniment au fost expuse cămăși specifice mai multor zone din țară ca și Transilvania, Moldova, Oltenia, și Banat. Și ca intr-o poveste toate aceste zone au fost minunat reprezentate de lucrări impresionante care cu dăruire au fost create de mâini sărutate de cer.
S-a vernisat astfel expoziția”Cămașa, obiect de patrimoniu, sursă de inspirație și admirație”la Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj Napoca.
Prin această expoziție,”Arta Acului la Cluj”se alătură celor mai reprezentative muzee din țară creând legături între lucrări de patrimoniu și piese textile.
Manifestările organizate in perioada 14 septembrie -16 octombrie sunt reunite sub denumirea „Luna Textilelor”.Inițiatorii proiectului sunt Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Textilelor Băița, Muzeul Astra și Muzeul Țăranului Român care și-au dat mâna pentru a sărbătorii cel mai de preț obiect de patrimoniu, „Cămașa națională”.
Biblioteca Academiei Române din Cluj a găzduit un eveniment de o frumusețe uimitoare și de o mare însemnătate culturală care va rămâne în inima celor prezenți ca o dovadă a iubirii de neam și tradiție, a autenticității și a bucuriei de a o păstra vie în suflet de român.
Au fost prezente la eveniment ca pentru a încununa povestea „Cămășii Tradiționale”, Ana Ursescu, etnolog și fondator al grupului Facebook „Meșteșugul vopsirii cu plante” și membră a grupului Sezătoare București care a prezentat tema „Cromatica -catalizator în reconstituirea și revitalizarea Meșteșugugurilor din textile românești „,Livia Ardelean de la Serviciul Județului Cluj al Arhivelor Naționale care a prezentat „De la cârpă la hârtie ” și Dumitrița Daniela Filip, restaurator expert Museikon Alba Iulia ” cu tema „Coloranți textili utilizați în pictarea icoanelor”.
Unul din punctele atracției evenimentului a fost prezentarea „Meșteșugului vopsirii cu plante”un procedeu extraordinar venit din Înțelepciunea țăranului român,din respectarea Cerului și a Pământului. Nici o știință din lume nu poate egala simplitatea și puterea unei astfel de proceduri rămase în istoria poporului nostru. Pentru că s-au împletit mereu cele trei culori emblemă: Roșu din Iubire, Galben din Soare și Albastru din Cerul părinte.
Coloranții naturali continuți în plante, insecte, licheni și ciuperci au reprezentat singura sursă de culoare pentru vopsirea firelor textile până la ultimele decenii ale secolului XIX.
S-a descoperit chiar o plantă numită Roină din care se obținea culoarea Roșie, Drobușorul din care ieșea culoarea Indigo local iar Galbenul se obținea din Flori Ale Crăiței.
De asemenea a fost prezentat un manuscris de importanță națională datat 1458 din pergament, piele de vițel. Înainte de apariția hârtiei oamenii scriau pe hârtie din pergament și hârtie din cârpe obținută printr-un procedeu care topea hainele nefolosite, le tranforma în pastă și apoi se obținea hârtia din pânză. Prima reciclare cunoscută s-a făcut în Evul Mediu ca mai apoi acest procedeu să intre în Europa în secolul XIII și în secolul XIV în Transilvania în hârtie de scris care se păstrează și azi în depozitele Arhivelor și bibliotecilor din Europa. Tipografiile foloseau o cerneală care pare și acum un tuș proaspăt ca cel de pe pergamentul menționat și imprimau pe hârtia astfel obținută o caligrafie de invidiat.
Expoziția rămâne deschisă publicului larg până în 14 octombrie ca o dovadă vie a Patrimoniului Național și a frumuseții impresionante, a unei tradiții în fața căreia ne plecăm cu aleasă prețuire.
Și nu întâmplător culoarea aleasă pentru „Luna Textilelor” este Roșu, o culoare puternică simbolizând Iubirea unui popor pentru cea mai minunată creație a sa „Cămașa obiect de patrimoniu, sursă de inspirație și admirație”
La începutul lunii noiembrie va avea loc la Muzeul de Istorie din Turda un alt eveniment dedicat „Cămășii naționale”.Vă ținem la curent cu noutăți.
Dintr-un colț de rai se aude încă vocea străbunilor.Ia românească continuă să spună povești extraordinare. Admirând-o vom spune și noi…Inchină-te și poartă Ia/ că-n ea-i povestea România!
de Lili Oniș
Sursa: TurdaNews