INTERVIU CU ANIȘOARA LAURA MUSTEȚIU, SCRIITOR, POET, PROMOTOR CULTURAL

de George Roca

Foto: Anișoara Laura Mustețiu

Crescând într-o atmosferă creativă, Anișoara Laura Mustețiu a fost condusă de o pasiune adâncă de a citi și de a scrie de la o vârstă fragedă. Autoarea surprinde esența cea mai adevărată a sentimentelor, gândurilor și emoțiilor care sunt reflectate în versuri și proză. Mulți cititori s-au îndrăgostit de cărțile ei, iar prof. Florica R. Cândea o consideră „Un scriitor modern în plină ascensiune a scrierilor, care transpune realități în fine și originale subiecte.”

***

George ROCA: Unde v-ați petrecut cea mai mare parte a copilăriei? Ce cărări literare ați urmat?

Anișoara Laura MUSTEȚIU: Am crescut în Timișoara, într-o atmosferă înmiresmată cu creativitatea artistică a tatălui meu, poetul și sculptorul Romulus Mustețiu. Însă, copilăria și adolescența mi-au fost presărate nu numai cu armonie ci și cu mari încercări de viață. În timp, am descoperit farmecul scrisului, pe care l-am considerat ca o manifestare liberă a spiritului nostru în sfere noi, o manifestare care ar putea evoca emoții și reflecții profunde. Dar nu mi-am putut permite luxul de a scrie, doar mai târziu în viață. 

George ROCA: Care este cea mai mare încercare de a scrie poezii sau proză?

Anișoara Laura MUSTEȚIU: Nu văd nici o încercare, dimpotrivă, când scriu poezii mă simt fericită, relaxată. Poezia, ca și viața însăși, are uneori o cale surprinzătoare, aventurieră. Dar în ultimii ani m-am îndrăgostit de proză. O iubesc! Prin ea mă simt liberă să cutreier în spații atemporale, să pictez în cuvinte imagini, scene de viață, emoții vii, palpabile, să oglindesc pe pânza vremii oameni și fapte. Cuvintele mi se par scântei ale spiritului, care izvorăsc din lumea interioară. Le dăm sens, vibrație, le eliberăm la lumina zilei și ele devin reale. Uneori, gândurile noastre, înveșmântate în cuvinte, se pierd pe calea necunoscutului. Dar alteori, ele călătoresc în lume și se odihnesc undeva sub privirea cititorului. Acolo, s-ar putea să-i exalte spiritul, să-i atingă sufletul cu miresme de stupoare și căldură.

George ROCA: Cum credeți că scrierile dumneavoastră vor inspira cititorii să călătorească într-o lume nouă, într-o lume a imaginilor?

Anișoara Laura MUSTEȚIU: Cărțile pe care le-am scris dezvăluie povești adevărate despre oameni și viață. Am încercat întotdeauna să pun profunzime în ceea ce fac, să las pe paginile lor prospețime, frumusețe, încântare, dar și învățături născute din experiențele vieții. Sunt cărți de beletristică, dar au și un caracter de dezvoltare personală.

George ROCA: După câte știu, ați publicat mai multe cărți. Ce v-a inspirat să scrieți prima carte?

Anișoara Laura MUSTEȚIU: Locuind din anul 2014 în Sydney, prima mea carte a fost scrisă în limba engleză. O carte de poezii pe care am numit -o „Travel in time – A life story in poems.” Majoritatea versurilor au fost compuse pentru un examen la facultate, unde am studiat, printre altele, materia poeziei și scriere creativă. Profesorii au fost impresionați. Cred că acest fapt m-a inspirat să le public. După cum a descris unul dintre criticii literari ai cărții: „«Travel in Time»  dovedește că sentimentele exprimate de Rumi în urmă cu aproape opt sute de ani: «doar sufletul știe ce este iubirea», sunt valabile și astăzi!”. Are dreptate. O dragostea pură dăinuie aproape în fiecare vers al poeziilor pe care le-am zămislit cu penița inimii. Tot în 2020 am scris o carte pentru copii, „Yarran, Stories from Australia”. Dar, cu toate că și această carte a avut o însemnătate aparte pentru mine, totuși, nu m-am simțit liniștită. Îmi lipsea ceva esențial. Până într-o zi, când m-am decis să scriu proză în limba română. A fost o inițiativă aventurieră, aș spune, după 32 de ani trăiți în străinătate, departe de țară. Dar acea decizie m-a copleșit cu o avalanșă de fericire și mi-a dat energia necesară pentru a transforma gândurile în fapte.

Am scris prima carte de proză în limba română în anul 2022. Am numit-o „Crâmpeie din viața unei femei.” Este o carte îndrăgită de cititori, iar prof. Aurelia Rînjea afirma în recenzia ei că este „O lectură fascinantă, presărată cu trăiri adânci, care îți întinde o mână binefăcătoare, îndemnându-te de a-ți trăi viața frumos și demn, în adevăr și iubire, de semeni și de Dumnezeu.”. Am continuat să scriu. Și nuvela „Prețul Onoarei”, publicată în anul 2023, a atins inimile cititorilor. Am primit numeroase mesaje care mi-au umplut sufletul cu bucurie. Prof. Florica R. Cândea spune că este „O carte care m-a tulburat frumos și parcă îmi venea, pe timpul lecturii, să îi spun cu un  implor… «“Ține- mă de mână!»”. Cred că are dreptate.

George ROCA: Care credeți că este o caracteristică pe care o carte trebuie să o aibă pentru a ne face să o iubim?

Anișoara Laura MUSTEȚIU: Experiențele de viață sunt versatile, unice și prețioase, precum gândurile și emoțiile. Cred că ceea ce diferențiază cărțile este autenticitatea emoțiilor și imaginilor care izvorăsc din profunzimea unui spirit creativ și talentat.

George ROCA: Care sunt unele dintre lucrurile pe care le-ați învățat de la autorii dumneavoastră preferați?

Anișoara Laura MUSTEȚIU: Înainte de toate, poeziile tatălui meu m-au atins profund. Ele m-au inspirat să pășesc în lumea fascinantă a creativității artistice. Dar m-am lăsat influențată și de minunatele versuri scrise de Eminescu, de profunzimea textelor scrise de Mircea Eliade, Octavian Paler, Herman Hesse, sau de filosofia lui Kant, Schopenhauer sau Richard David Precht. Ideile lor prezintă o varietate impresionantă de imagini și emoții autentice, din timpuri și culturi diferite, care de-a lungul anilor mi-au lăsat un ecou plăcut în suflet, dar mi-au stârnit și interesul de a cugeta, de a explora profunzimile umane, și ale vieții în sine. Din esența cărților am înțeles că scrisul creativ nu poate fi limitat în timp sau spațiu, și pentru că e născut prin imaginație, poate fi considerat a fi și el infinit.

George ROCA: Cu ce ​​provocări v-ați confruntat în timp ce ați scris cărțile de proză? Ne puteți spune câteva cuvinte despre aceste cărți?

Anișoara Laura MUSTEȚIU: Am avut parte de nenumărate provocări frumoase. A scrie în limba română este un privilegiu și o nesfârșită bucurie. Simt că după ce sufletul a făcut înconjurul lumii acum se întoarce acasă. Plăcerea de a mă exprima în limba mea maternă este infinită.

Nuvela „Prețul onoarei” publicată în anul 2023, la editura Clubului Româno-Australian de Carte, este poveste adevărată, ruptă dintr-o realitate adormită la poalele vieții. Am avut curajul să las faptele trecutului să-și mai evoce încă o dată iubirea, să-și strige din răsputeri durerea, sub pleoapele divinului văzduh. Povestea invită cititorii într-o călătorie în jurul anului 1970, într-un sat de munte numit fictiv Valea Sânzâienelor. Cititorul este poftit să intre în casele sătenilor, să trăiască alături de ei, să se bucure de obiceiurile și tradițiile satului, să fie părtași durerilor și bucuriilor lor. Și poate, câteodată, își șterge câte o lacrimă stârnită de odorul  întâmplărilor. În cartea „Crâmpeie din viața unei femei – O colecție de povești adevărate,” publicată în anul 2022 sub egida Academiei Româno-Australiene de Cultură, descriu un concept aparte al eului, un „eu” care găsește o nouă semnificație a durerii, o nouă sintagmă, atunci când își folosește energia izvorâtă din suferință pentru a lupta, pentru a învinge, sau pentru a crea ceva mai bun. Pe această cale, eul întâlnește un sens profund al identității, al vieții, dar și o nouă forță de vindecare.

Cartea în sine, este mărturia triumfului asupra cruntelor încercări ale vieții. Evoluarea și cizelarea identității nu este legată de locuri și oameni, dar poate fi influențată de ei. În aceste povestiri, experiențele rămân clare. Sub influența forțelor interioare, fiecare victorie, sau eșec, sunt rezultatul unui lung lanț de evenimente cauzale. Caracterul reformator „Anca lui Pahon” se revoltă împotriva normelor, valorilor și puterilor prestabilite, răspunzând întrebărilor etice despre calea de a trăi decent într-o lume uneori nedreaptă și inegală.

George ROCA: Cum vă descurcați cu recenziile cărților dumneavoastră – atât pozitive cât și negative?

Anișoara Laura MUSTEȚIU: Îmi plac criticile constructive. Mă ajută să cresc spiritual. Personal, nu aș scrie niciodată o recenzie negativă. Port în suflet un respect mare pentru diversitatea și bogăția spiritelor creative, pentru munca pe care o depun scriitorii, majoritatea fiind plătiți cu puțin sau cu nimic.

George ROCA: Ce sfaturi ați da unei persoane care intenționează să scrie pentru prima dată o carte?

Anișoara Laura MUSTEȚIU: Dacă scrisul izvorăște din pasiune, totul va decurge natural. Cititorii apreciază talentul, pasiunea și naturalețea spiritului uman. Dar marile încercări apar atunci când scriitorul și-a terminat de scris povestea. O editură cu puterea de a valorifica munca scriitorului a devenit o raritate.

George ROCA: Sunteți membră a Academiei Româno-Australiene de Cultură și membră în Liga Scriitorilor din România. Prin ce moduri încercați să aprofundați taina scrisului?

Anișoara Laura MUSTEȚIU: În taina scrisului mocnesc uneori sclipirile spiritului care selectează momente unice din viața reală și le transformă în peisaje literare. Când descopăr ceva inedit, frumos și folositor, mai ales în mediul creativ, cultural, emoțiile îmi izbucnesc într-o inefabilă bucurie. Asemenea unui ocean înspumat, răscolit de o mică furtună, senzațiile se ridică în vârtejuri amețitoare, apoi se revarsă într-un noian de stropi înviorători pe cărările interioare ale ființei. Spiritul e diferit. Adeseori însetat să răscolească pământul și universul, se revoltă, cutremurat de mărturii și adevăr, apoi cugetă, discerne, în final aducând la lumină noi recunoașteri. Deci, cam așa percep uneori manifestația eului creator, mai mult sau mai puțin văzut din afară.

George ROCA: Din anul 2022 sunteți redactor cu emisiunea proprie de cultură la Radio ProDiaspora. Ne puteți spune câteva impresii despre această nouă activitate culturală?  

Anișoara Laura MUSTEȚIU: Activitatea și experiența mea la Radio ProDiaspora este, fără îndoială, o dezvoltare personală, o îmbogățire a cunoștințelor, a modului cum percep valorile umane și creațiile culturale. Timpul de cercetare și de pregătire a emisiunilor, care conțin poezie, proză și cugetări, îmi dă ocazia să-mi valorific potențialul, dar și să descopăr noi colaboratori, artiști, oameni de cultură înzestrați cu har, pe care îi promovez în emisiuni, și care mă impresionează, mă inspiră să pun profunzime și valoare în tot ceea ce fac. Prin emisiunile de radio, am adus emoții și iubire în casele ascultătorilor, iar în schimb, am simțit că am primit bunătate și apreciere. Dar ceea ce mă face să mă simt împlinită este și faptul că am oportunitatea de a contribui la promovarea și păstrarea culturii române. Rămân inspirată și motivată să-mi continui mai departe călătoria la radio ProDiaspora, pe acest tărâm fermecător, unde se întâlnesc cei care împărtășesc aceeași dragoste pentru cultură, pentru tradiții, pentru tot ce-i frumos și autentic, pentru tot ce reflectă valorile poporului român. 

George ROCA: Ați fondat în anul 2023 revista de cultură „Emoții și Lumină”. Ne puteți dezvălui câteva gânduri  și despre acest proiect?

Anișoara Laura MUSTEȚIU: Cred că viața e mai profundă, mai frumoasă și mai exaltantă, atunci când facem ceva care contează, nu doar pentru bunăstarea noastră, dar și pentru ceilalți. Acest adevăr pe care l-am simțit mai intens în ultimii ani, îmi străbate adeseori ființa, ca o adiere de vânt primăvăratic, fortifiant. Fondarea revistei „Emoții și lumină” (https://emotiisilumina.com) – mi-a adus noi colaborări culturale și mi-a întărit încrederea în bogăția culturii române contemporane. Aceste colaborări cu scriitori, profesori, artiști, muzicieni și jurnaliști români din diferite țări, dar și evenimentele românești din Sydney, unde am participat adeseori pe scenă, mi-au adus la vedere o Diasporă română ce crește pe zi ce trece. Cred că avem nevoie de ea și de cultura română, oriunde ne aflăm pe pământ. Simt că prin aceste valori rămânem fideli adevăratei noastre ființe. Cred că din aceste valori a pornit avântul de a fonda o revistă culturală română, aici în Sydney.

George ROCA: Câteva cuvinte despre prezent… Și care este visul dumneavoastră în privința scrisului?

Anișoara Laura MUSTEȚIU: Trăiesc de treizeci și patru de ani în străinătate. Și totuși, această nesfârșită străinătate nu mi-a diminuat seva ființei, originea de româncă. Când o conștientizez, mă simt cel mai aproape de mine însămi. De acea tânără ce a plecat în anul 1990 să răzbată singură Occidentul. Când privesc trecutul, simt o pace desăvârșită, asemenea unei rugăciuni calde ce se lasă lin și mi se așterne pe chip. Mă simt împlinită. Gândurile mi se odihnesc într- o lumină pură și binefăcătoare. Rămân la poalele existenței, dornică să absorb noi învățături.  Voi continua să scriu, călăuzită de o pasiune pură, naturală. Dorința mea, drag cititor, e să zâmbești, să visezi, să te odihnești lângă flăcările trăirilor, lângă emoțiile molcome ce curg printre rânduri. Mi-aș dori ca rândurile mele, scrise intenționat cu seninătate și simplicitate, să fie un pârâu cu apă cristalină, în care sufletul călător să se scalde și să se reînvigoreze.

Vă mulțumesc!

—————–

A consemnat,

George ROCA

5 iulie 2024

Sydney, Australia

Home » INTERVIU CU ANIȘOARA LAURA MUSTEȚIU, SCRIITOR, POET, PROMOTOR CULTURAL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top