ZIUA IEI ÎN SYDNEY. O SĂRBĂTOARE A TRADIȚIILOR ROMÂNEȘTI

Grupul de dansuri populare al Școlii de dans Sydney Dance Rhythms

Pe data de 22 iunie 2024, Asociația Română Phoenix a organizat un eveniment cultural de excepție în Sydney, celebrând Ziua IEI. Sub conducerea Cristinei Iordache Yeo, noua Președintă, Iulia Ștefaniuc, devenită recent Vicepreședintă, Corina Crăciun, Trezorier, Cristina Stanciu, Secretară, și Smaranda Kafka, Membră de Onoare, evenimentul a creat o punte de legătură între cultura română și australiană. Păstrarea și promovarea culturii române în Australia reprezintă un element esențial în îmbogățirea diversității culturale globale. Prin menținerea tradițiilor, obiceiurilor și valorilor românești, comunitatea română nu doar își păstrează identitatea și legătura cu rădăcinile sale, ci și contribuie la mozaicul cultural al Australiei.

Spectacolul a început cu intonarea imnurilor naționale ale Australiei și României, un moment emoționant care a adus un omagiu ambelor țări. Consulul României la Sydney, Ioan-Gheorghe Crișan, a adresat un mesaj celor 120 de spectatori din comunitatea română și australiană, subliniind importanța păstrării tradițiilor și valorilor culturale. De la Biserica Ortodoxă Sfinții Martiri Brâncoveni, a fost prezent preotul paroh Nicu Drancă împreună cu familia sa.

Iulia Ștefaniuc, Daniel Ioniță, Cristina Iordache

Daniel Ioniță, prezentatorul evenimentului, a invitat pe scenă Comitetul Executiv al Asociației Române Phoenix, după care Iulia Ștefaniuc, vicepreședintă a Asociației, a oferit o prezentare a IEI, explicând simbolurile brodate și însemnătatea acestor tradiții. A urmat o paradă de modă cu costume populare din diferite zone ale țării, o demonstrație vizuală a diversității și frumuseții portului tradițional românesc.

Piesa de teatru pentru copii, „Ridichea Uriașă”, coordonată de Smaranda Kafka, a adus zâmbete pe fețele tuturor, urmată de spectacolul de dansuri românești oferit de Sydney Dance Rhytmus, sub îndrumarea Cristinei Iordache Yeo, care a încântat publicul cu costume tradiționale și ritmuri de melodii populare.

Smaranda Kafka cu grupul de copii în piesa de teatru Ridichea Uriașă
Sydney Dance Rhythms

Asociația Română Phoenix a acordat premii de onoare românilor care contribuie la prosperitatea culturii române în Australia, scriitorului Daniel Ioniță, președinte al Academiei Româno-Australiene de Cultură, scriitoarei Anișoara Laura Mustețiu, redactor șef al revistei de cultură Emoții și Lumină, actorului Cătălin Anastase, scriitoarei Smaranda Kafka, și pictoriței Maria Constantinescu. Anișoara Laura Mustețiu a menționat importanța de a fi uniți și de a sărbători cultura română, și a recitat două poezii din creația proprie, dedicate Ardealului.

Cătălin Anastase, Iulia Ștefaniuc, Cristina Iordache Yeo, Anișoara Laura Mustețiu

Performanțele copiilor au continuat cu Jhalaena, care a impresionat cu o voce remarcabilă și un cântec românesc, Michelle Goodbrand la pian și Avi Daniel Kafka la vioară.

Evenimentul s-a încheiat cu Hora Unirii, în care publicul a fost invitat să danseze, creând un moment de comuniune și bucurie colectivă. Asociația Română Phoenix a mulțumit spectatorilor, voluntarilor și sponsorilor, marcând astfel un început promițător pentru activitățile viitoare.

Într-o lume globalizată, diversitatea culturală devine o sursă de inspirație și inovare, iar cultura română aduce o contribuție valoroasă, îmbogățind patrimoniul cultural global și oferind oportunități de educație interculturală și dialog.

Home » ZIUA IEI ÎN SYDNEY. O SĂRBĂTOARE A TRADIȚIILOR ROMÂNEȘTI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top