O NOUĂ EXPERIENȚĂ DE VIAȚĂ LA RADIO PRODIAPORA – ANIȘOARA LAURA MUSTEȚIU

Cred că viața e mai profundă, mai frumoasă și mai exaltantă, atunci când facem ceva care contează, nu doar pentru bunăstarea noastră, dar și pentru ceilalți. Acest adevăr pe care l-am simțit mai intens în ultimii ani, îmi străbate adeseori ființa, ca o adiere de vânt primăvăratic, fortifiant.

Viața m-a luat de timpuriu în mrejele ei, m-a aruncat în fața multor încercări, m-a lăsat să lupt, să mă dezvolt, să mă scald în lacrimile experiențelor, să învăț, și în final, răzbind, mi-a îngăduit să gust din mierea succesului. În această goană, care mi-a orbit adeseori privirea, mi-a rămas adeseori prea puțin timp, pentru a crea ceva frumos, pentru a dărui ceva bun și semnificativ oamenilor. Până într-o zi, când am intrat pe porțile unui tărâm nou, și i-am cunoscut pe cei care au împletit, din armonie, talent și emoții, un leagăn sufletesc numit radio ProDiaspora.

Anișoara Laura Mustețiu, radio ProDiaspora

Călătoria mea pe tărâmul radioului a început cu un telefon primit de la un prieten din Sydney, scriitorul și publicistul George Roca. Trăind de-o mică veșnicie în străinătate, amândoi avem în comun același dor nestăvilit de țară, care ne arde ca o flacără în piept. Convorbirea cu el, și oferta de a deveni redactor cu emisiunea proprie la radio ProDiaspora, mi-au adus temere și exaltare. Ambele în aceeași măsură: intensă, vivifiantă, răcoritoare. Am simțit un fel de teamă de necunoscutul ce mă aștepta. Dar în același timp am fost copleșită și de exaltarea de a mă adânci din nou, după un timp îndelungat, în bogăția și frumusețea culturii române.

M-am hotărât să pornesc pe acest drum, cu ceea ce știam că am: un potențial încă dornic de descoperire și dezvoltare, și o premisă de a dărui fără nicio așteptare. În același timp, eram conștientă de acea iubire nesfârșită pe care o purtam în inimă, pentru valorile noastre culturale și pentru graiul străbun. Și cred că acea iubire, îmi este și astăzi, sursa de energie care îmi dă putere să merg mai departe.

”Suntem ceea ce facem în mod repetat,” spunea Aristotel. Mi-a plăcut întotdeauna această idee filosofică, care m-a atras să-mi îndrept privirea în direcția unui drum adeseori încercător, dar profund și cu însemnătate. Când am deschis porțile și am îmbrățișat noua oportunitate, în februarie 2022, am știut că mă pregătesc să pășesc într-o călătorie captivantă, plină de bucurii, dar și de obstacole.

Pe acest tărâm nou, prima ființă care m-a impresionat profund este doamna Ecaterina Cîmpean, directoarea postului de radio. M-a emoționat generozitatea ei. Ceea ce ea, și toată echipa de redactori dăruie ascultătorilor, de un deceniu și jumătate, sunt momente senine, înmiresmate cu bucurie, stupoare, și armonie sufletească. Dar și informații utile culese din viața de zi cu zi. Colegii de echipă m-au impresionat nu numai prin spiritul colegial, dar mai ales prin versatilitatea talentelor, începând de la muzică, balet, artă, comedie, teatru, până la jurnalism, psihologie și poezie. Când am timp, le ascult cu drag interviurile, din care curg povești de viață dezvăluite de oameni de succes. Prin doamna Ecaterina Cîmpean și Robert Landman am descoperit adevărați mentori, care mi-au oferit sprijinul și încurajarea necesară pentru a-mi exprima creativitatea în cel mai autentic mod posibil.

În calitate de redactor al emisiunii Emoții și Iubire, și având experiența condeiului ca scriitoare și jurnalistă, am deschis ascultătorilor o nouă scenă virtuală, spre poezie, muzică, proză și cugetări profunde despre viață. Prin interviurile luate, de exemplu de la scriitorul și publicistul George Roca, sau de la poeta Mihaela Cristescu, am transmis povești de viață, dar și informații despre diferite proiecte culturale la nivel internațional.

De-a lungul timpului, sub roua binefăcătoare a mesajelor primite, am simțit că fac ceva folositor și binefăcător, ceva ce aduce oamenilor bucurie și seninătate. Și, starea de bine a ascultătorilor s-a reflectat adânc și în sufletul meu. Treptat, am început să simt o legătură culturală și spirituală înălțătoare. Aprecierea pe care am simțit-o în întâlnirea virtuală cu ascultătorii, mi-a însuflețit momentele petrecute în spatele microfonului. Succesele au început și ele să apară. Un interviu la TVR1, la emisiunea „Cu capu-n zori,” iar mai târziu, un alt interviu la Radio Internațional, noi colaborări cu oameni de cultură. Însă, consider că ceea ce mi-a adus cu adevărat bucurie în suflet, a fost acea bunătate umană, dăruită în cuvinte calde, de ascultători.

În lumea virtuală a radioului am întâlnit români din toate colțurile lumii, care poartă în inimă dorul și iubirea pentru cultura și limbajul artistic românesc. Această apropiere spirituală a fost o validare a eforturilor depuse, dar și un izvor care mi-a hrănit dorința de a oferi în fiecare emisiune ceva special. Activitatea de redactor și experiențele trăite la radio ProDiaspora mi-au fortificat credința că există mulți oameni care iubesc valorile umane:  bunătatea, creativitatea, imaginația, adevărul. Căci, așa cum spunea odată poetul nostru Mihai Eminescu, „cultura este oglinda în care se reflectă o societate.”           

Totuși, călătoria mea în lumea radioului nu a fost lipsită de provocări. În spatele fiecărei emisiuni de succes se ascund ore în șir de muncă și sacrificiu. Adeseori, am fost nevoită să mă zbat și să înfrunt diferite obstacole, printre care și cele de natură tehnică, pentru a transmite ascultătorilor un program de calitate. Pe șiragul magic al timpului, truda s-a transformat în binecuvântare.

De asemenea, prin munca noastră voluntară am înțeles mai bine bucuria de a dărui fără a avea așteptări. Am simțit mai profund acel sentiment binefăcător al generozității. Lucrând o viață întreagă în comerț, prin activitatea mea la radio ProDiaspora am înțeles că există investiții în viață care, chiar dacă nu sunt plătite, au o valoare deosebită. Căci, dacă dăruim ceva bun și frumos, starea de bine a celor care primesc daruri de suflet se reflectă din nou, ca o lumină binefăcătoare, în ființa noastră.

Colaborarea mea cu Radio ProDiaspora a rămas până în prezent sub influența unui ritm vivifiant, și simt că încă sunt animată de o dedicare continuă. Pe parcursul călătoriei, în momentele dificile care mi-au apărut în cale, nu am încetat să mă încurajez, să-mi continui calea și misiunea de bine, pentru a oferi audienței ceva nou și valoros.  În ciuda provocărilor, momentele petrecute în fața microfonului mi-au adus noi învățături de viață. În spatele emisiunilor difuzate există nu numai muncă, dar și prosperitate și îmbogățire spirituală, care cizelează sufletul și mintea într-o formă mai plăcută, și mai frumoasă. De asemenea, formarea unei conștiințe culturale mai profunde, poate regenera forțele vitale ale creativității.

În contextul global, copleșitor în informații, nu este ușor să păstrezi lângă tine ascultătorii. Totuși, nu m-am lăsat influențată de aceste realități. Mi-am continuat călătoria. Dacă am reușit prin emisiunile mele să aduc bucurie și alinare fie doar în sufletul unui singur om, eu consider deja că am avut succes. De asemenea, am fost întotdeauna conștientă cât de important este să continuăm să răspândim frumusețea și bogăția culturii noastre, și rolul pe care radioul îl poate avea în promovarea și integrarea ei în patrimoniul cultural global.  De aici, din Australia, observ dezvoltarea culturii române în contextul valorilor occidentale, dăinuind în vânturile străinătății, înălțându-se și răspândid aroma fructelor sale spirituale.

Activitatea și experiența mea la Radio ProDiaspora este, fără îndoială, o îmbogățire a cunoștințelor, a modului cum percep valorile umane și creațiile culturale. Timpul de cercetare și de pregătire a emisiunilor îmi dă ocazia să-mi valorific potențialul, dar și să descopăr noi colaboratori, artiști, oameni de cultură înzestrați cu har, pe care îi promovez în emisiuni, și care mă impresionează, mă inspiră să pun profunzime și valoare în tot ceea ce fac.

În final, cred că totul rămâne o călătorie de dezvoltare personală, de muncă asiduă și de împliniri spirituale. Prin emisiunile de radio, am adus emoții și iubire în casele ascultătorilor, iar în schimb, am simțit că am primit bunătate și apreciere. Dar ceea ce mă face să mă simt împlinită este și faptul că am oportunitatea de a contribui la promovarea și păstrarea culturii române.

Rămân inspirată și motivată să-mi continui mai departe călătoria la radio ProDiaspora, pe acest tărâm fermecător, unde se întâlnesc cei care împărtășesc aceeași dragoste pentru cultură, pentru tradiții, pentru tot ce-i frumos și autentic, pentru tot ce reflectă valorile poporului român.  

La inaugurarea celor 15 ani de existență, doresc minunatei echipe de la Radio ProDiaspora multă creativitate și putere de muncă, pentru a duce mai departe acest nobil proiect.

Anișoara Laura Mustețiu

Redactor al emisiunii Emoții și Iubire, Radio ProDiaspora

Sydney, Australia

Fragment publicat în cartea ”Radio ProDiaspora, 15 Ani de Pasiune, Antologie aniversară,” George Roca, Ecaterina Cîmpean, editura Academiei Româno-Australiene, 2024.

Home » O NOUĂ EXPERIENȚĂ DE VIAȚĂ LA RADIO PRODIAPORA – ANIȘOARA LAURA MUSTEȚIU

1 thought on “O NOUĂ EXPERIENȚĂ DE VIAȚĂ LA RADIO PRODIAPORA – ANIȘOARA LAURA MUSTEȚIU”

  1. Aurelia Noran

    Felicitari pentru realizarile profesionale si calitate emisiunilor pe care le creati din Australia. Caldura, empatia si bogatie sufleteasca sunt ingredientele care se simt in toate emisiunile si contributiile dumnevoastra, draga @Anisoara Laura Musteti. Cu stima si respect, din Queensland.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top