„De treci codrii de aramă,de departe vezi albind
Ș-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint”
Falnicii brazi argintii aflați la intrarea principală a Colegiului Brebeuf din Montreal purtau cu mândrie mantia albă de nea, precum un veșmânt regal într-o zi de mare sărbătoare. Sclipiri argintii în razele soarelui, aidoma prafului de stele, presărat peste veșmântul royal, te purtau cu ușurință în lumea fermecată a poeziei eminesciene. Împovărați de zăpadă imaculată, cu crengile aplecate în rafalele nemiloase a vântului glacial, se unduiam grațios imitând parcă niște majordomi uriași care primeau oaspeții la curtea împărătească șoptind cristalin ”Bine ați venit la evenimentul cultural-artistic DOR de EMINESCU prilejuit cu ocazia Zilei Culturii Naționale”.
În clădirea acestui renumit colegiu își desfășoară activitatea Școala Junimea Română din Montreal directoare și fondatoare a școlii fiind doamna Otilia Tunaru.
La Botoșani in anul 1850 vedea lumina zilei cel care în scurtul pasaj pământean a lăsat moștenire neamului românesc un veritabil tezaur literar unic și faimos din care însuși Papa Ioan Paul al II- lea în anul 1999 a recitat una dintre creațiile marelui poet și anume Rugăciunea către Maica Domnului.
Mihai Eminescu a părăsit această lume zbuciumată mult prea devreme, însă memoria lui va rămâne vie scrierile sale și prin multitudinea de evenimente cultural artistice desfășurate pe întreg cuprinsul planetei oriunde bate o inimă de român.
Cu un spectacol frumos și emoționant ne-au primit junimiștii în după amiaza zilei de 13 Ianuarie pentru a onora memoria marelui poet. Pășind în sala auditorium-ului o atmosferă de sărbătoare învăluia întreaga prezență. Am fost întâmpinați cu tradiționalul colac împletit foarte gustos și proaspăt. Părinți, profesori și elevi de diferite vârste așteptau cu nerăbdare dar și cu emoție vădită, ca doamna Tunaru să rostească cuvântul de bun venit. Printre oaspeții care au onorat cu prezența evenimentul, a fost și Excelența sa doamna consul general Tullia Balla de la Consulatul General al României la Montreal funcție pe care o îndeplinește de curând. Am profitat de ocazie ca să-i urăm doamnei consul general Bun venit și mult succes în activitatea consulară.
Pe durata celor două ore au fost cuprinse în program diverse momente artistice de la recitări de poezie din creațiile marelui poet, la o serie de melodii, unele compuse pe versurile lui Eminescu. Emoțiile au fost la cote maxime atât în rândul invitaților cât și a elevilor, cei mai emotivi având obrăjorii ca bujorii în timpul recitalului.
Primul grup de elevi a fost acompaniat la chitară de domnul profesor Eugen Pike la interpretarea unei frumoase melodii. Au fost recitate versuri atât de elevi cât și de adulți, printre care poeta Claudia Hogman cu mult talent și emoție în glas a recitat un poem eminescian în aplauzele publicului.
Micuta Ecaterina Brânzaru a recitat cu mult talent spre deliciul publicului un fragment din poezia Luceafãrul.
Apoi a urmat pe scenă un grup de cinci elevi alături de talentata doamnă profesoară de muzică Georgeta Daraban o voce extrem de plăcută și cristalină, încântând audiența cu două melodii superbe, răsplătite cu îndelungi aplauze.
Domnul Ionel Deac înveșmântat în straie autentice populare din zona Bistriței a interpretat vocal și la chitară, vestita melodie ”Căciula”, fiind acompaniat și aplaudat frenetic de întreaga sală. Duetul format din cunoscuta solistă de muzică populară doamna Paula Alecu și talentatul muzician domnul Cristian Cojocaru la clape, a fost cel care a încheiat superbul spectacol organizat de Școala Junimea Română. Cei doi au interpretat o suită de melodii printre care și frumoasa melodie pe ritmuri de vals ,„Pe lângă plopii fără soț!” Cu inimile pline de încântare și bucurie ne-am luat la revedere de la prieteni și cunoștințe, purtând un deosebit respect pentru efortul susținut de Școala Junimea Română din Montreal implicit tuturor cadrelor didactice,elevilor,părinților și celor care sprijină aceste activități prin intermediul cărora păstrăm vie spiritualitatea și tradițiile românești chiar și la șapte mii de km distanță de patria mamă! Avem obligația morală și sufletească,să transmitem generațiilor tinere, chiar dacă o bună parte din ei sunt născuți pe tărâm canadian valorile, limba, istoria, credința și datinile poporului român pentru a fi perpetuate oriunde s-ar afla răsfirați în cele patru zări.
Johnny Ciatlos Deak
membru al Uniunii Jurnalistilor Independenti din Romania