EMISIUNEA ”ROMÂNI PENTRU ROMÂNI”, RTV UNIREA, Arad-Viena

O EMISIUNE REALIZATĂ DE ZIUA MONDIALĂ A CĂRȚII

”Români pentru români,” 21 Aprilie 2023, ora 17:00, la RTV UNIREA Arad-Viena, o emisiune adresată românilor de pretutindeni, sărbătorind Ziua Mondială a Cărții, a Drepturilor de Autor, și Ziua Bibliotecarilor.

Pe 23 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor, o inițiativă a Consiliului UNESCO prin care se promovează dreptul, libertatea și încurajarea lecturii, și atragerea atenției spre instituțiile de cultură. Este și o dată simbolică în literatura mondială, care marchează moartea a trei mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes, şi Garcilaso de la Vega. În fiecare an pe 23 aprile în întreaga lume au loc festivități culturale de apreciere a cărților – ele fiind o legătură între ceea ce a fost și ceea ce va fi, între generații și culturi. Din anul 2005, în România ziua de 23 aprilie a fost declarată și Ziua Bibliotecarilor..

”Români pentru români”

Din respect și iubire, pentru oameni, cărți și cultură, a fost zămislită și emisiunea ”Români pentru români,” din 21 Aprilie 2023, care a fost transmisă la ora 17:00 la RTV UNIREA Arad-Viena. Emisiunea adresată românilor de pretutindeni a sărbătorit apropierea Zilei Mondiale a Cărții, a Drepturilor de Autor și concomitent, Ziua Bibliotecarilor. Redactorii emisiunii, Prof. Florica R. Cândea și Prof. Carina A. Baba, invitați Prof. Eugenia Ponta Pete, Ioan Vasile Marcu și Lucian Gevelegian.

Emisiunea s-a adresat în special iubitorilor de versuri și cărți, dar și românilor de pretutindeni, dornici să asculte graiul străbun, să descopere povești despre oameni și viață, și noi valori culturale de acasă. În această emisiune transmisă în Săptamâna Luminată invitații și spectatorii, au fost inspirați spre frumos și lumină. După melodia cântată de Lucian Gevelegian pe versuri de Nichita Stănescu, a urmat momentul surpriză, lansarea cărții ”Nichita Stănescu Limbaj si Viziune Poetică,” autor Carina A. Baba, și publicată sub egida editurii XGB Media Press. ”Este o carte de mare substanță,” ne mărturisește doamna Prof. Florica R. Cândea, realizatorea emisiunii ”Români pentru români.” Prof. Carina A. Baba, amintește de legătura tainică între OM și CĂRȚI, și de puterea extraordinară pe care, uneori, cărțile le emană. “Cum Cuvântul e purtat latent în Dumnezeu până la timpul potrivit, când Fecioara Îi dă trup, tot aşa Poezia e purtată de poet în sine până când poetul, dospit cu lacrimi şi dureri existenţiale, se varsă în rostire.” (Fragment din carte).

Carti

”Sufletul trebuie să fie deasupra lucrurilor”

Armonia a continuat să se depene pe fuiorul clipelor, cu versuri rostite de Prof. Florica R. Cândea, Prof. Carina A. Baba și de poetul Ioan Vasile Marcu. Doamna Prof. Eugenia Ponta Pete, directoarea Casei de Cultură ”Doru Ioan Petescu,” a recitat poezii din volumele proprii. Mai departe, a dezvăluit noutăți despre spectacolul pregătit de membrii Cenaclului „Lucian Emandi” în luna martie și despre câștigătorii celei de a patra ediții a Festivalului-Concurs de poezie Emandiana. Tot în cadrul evenimentelor culturale, doamna Prof. Eugenia Ponta Pete a povestit cu emoții despre apropierea lunii mai, un timp încununat cu florile de sărbătoare a Zilelor Orașului Pecica.

Mai departe, doamna profesoară mărturisește că ”sufletul trebuie sa fie întotdeauna deasupra lucrurilor,” un suflet cald și spiritual care a aspirat să atingă atenția și trăirile spectatorilor de aproape sau din depărtare. Domnul Lucian Gevelegian a dat glas poveștilor despre viața românului emigrant, îndemnând românii de pretutindeni ”să fie mai uniți” și răspândind acest sentiment de iubire de oameni și cultură printr-o sensibilă evocare de versuri și melodii. În continuare, poetul Ioan Vasile Marcu a recitat poezii din volumul recent publicat, versuri încărcate cu fructe de emoții și har.

Mini-Biblioteca de platou a conținut volume ale doamnei Prof. Eugenia Ponta Pete, și ale altor oameni de cultură din orașul Pecica, care locuiesc în alte părți ale țării. Cărțile aduse de Carina A. Baba au fost materiale-suport privind importanța cărților în viața noastră, precum și volumul recent ”Timpul potrivit.” De asemenea, s-a anunțat lansarea unui nou volum “Zbor spre curcubeu,” semnat de Prof. Eugenia Ponta Pete.

Sentimentul cald de ”acasă”

Astfel, cugetările, versurile, și muzica au creat o atmosferă inedită, înmiresmată cu stări de dor și reflecție. O stare de spirit ce amintește de sentimentul cald de ”acasă”, un sentiment, dar și un cuvânt sfânt care generează profunde emoții milioanelor de români care trăiesc pe tărâmuri străine. O emisiune cu ecou internațional, în care au fost îngemănate poezii, reflecții și gânduri, purtate cu atâta duioșie pe brațele culturii.

Versurile, poveștile și muzica s-au îmbinat ingenios într-o tematică de dor și creativitate, specifice românului, reamintind că literatura, cărțile și cultura română se va înălța întotdeauna, așa cum a dovedit-o și trecutul, deasupra tuturor vitregiilor.

Sincere felicitări tuturor, și în special realizatorilor emisiunii ”Români pentru Români,” RTV UNIREA Arad-Viena, Florica R. Cândea și Carina A. Baba!

Anișoara Laura Mustețiu

________________________________

Jurnalist/Redactor-șef, Emoții și Lumină

2 thoughts on “EMISIUNEA ”ROMÂNI PENTRU ROMÂNI”, RTV UNIREA, Arad-Viena”

  1. Daniela Forcoş

    Frumoasele dumneavoastră cuvinte mi-au atins sufletul
    Va felicit din suflet
    Complimente dragi tuturor 💓

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top